Vil kreve penger av hotellet etter matskandale

GOD STEMNING: Festmiddagen til diabetesforbundet lørdag skled ut da stadig flere gjester ble syke. Trolig er de smittet gjennom mat mandag morgen eller formiddag. Foto: Diabetesforbundet
GOD STEMNING: Festmiddagen til diabetesforbundet lørdag skled ut da stadig flere gjester ble syke. Trolig er de smittet gjennom mat mandag morgen eller formiddag. Foto: Diabetesforbundet

Av Per Øyvind Fange 29.09.2008 kl. 15:07 Kilde: VG NETT

(VG Nett) Tallet på syke etter diabetesforbundets jubileum har steget til over 100. Nå jakter forbundet smittekilden.

- Mye tyder på at dette er matforgiftning. Dersom dette viser seg å være tilfelle, kommer vi til å kreve erstatning. Vi har allerede vært i kontakt med advokat, men hvor mye kravet vil være på vet vi foreløpig ikke, sier generalsekretær Bjørnar Allgot i Norges Diabetesforbund til VG Nett.

Organisasjonen måtte i helgen avbryte sitt 60-årsjubileum på Clarion Hotel på Gardermoen etter at minst 40 av de drøyt 200 konferansedeltagerne hadde blitt fullstendig satt ut av det som trolig er matforgiftning. I løpet av søndagen ble flere rapportert syke, og mandag meldte NTB at tallet var steget til mer enn 100.

- Også andre folk som var på hotellet ble syke. Både bandet vi hadde leid inn, og også andre organisasjoner som hadde møter på hotellet, sier Allgot.

Les også:40 akutt syke

Erstatningskrav

Diabetiker Marion Bjørgan (21) var blant dem som ble rammet

- Jeg har vært livredd. Jeg har hatt diabetes 1 i 16 år, og har aldri opplevd noe lignende. Nå ligger vi på hotellrommene med dørene åpne, slik at folk kan komme inn og ta seg av oss i tilfelle vi får anfall, sier Bjørgan til VG.

Ifølge NTB mener Mattilsynet det er overveiende sannsynlig at hotellgjestene ble matforgiftet.

Mandag var en tredjedel av de ansatte i organisasjonen borte fra jobben med sykdom. De resterende brukte mye tid på å skaffe seg oversikt over den kaotiske situasjonen i kjølvannet av helgens konferanse. Spesielt bekymret var de for de eldste deltagerne.

Artikkelen fortsetter under bildet

RAMMET: Svein Jensen, Ronni Reitan og Marion Bjørgan fikk en lite hyggelig avslutning på Diabetesforbundets sekstiårsjubileum i går. Foto: FRODE HANSEN

Intervjuer

Mattilsynet startet mandag arbeidet med å intervjue alle konferansedeltakerne, de fleste av dem diabetikere som risikerte å bli alvorlig syke av matforgiftningen.

- Vi må finne ut hvem som har spist de forskjellige måltidene både fredag og lørdag. Vi må også få klarlagt hvilke matretter gjestene har spist til de forskjellige måltidene, samt om de har blitt syke eller ikke, sier seksjonsleder Kristin Styrmo i Mattilsynets distriktsavdeling på Romerike til NTB.

- Årsaken til sykdomsutbruddet er foreløpig ukjent, men det dreier seg høyst sannsynlig om matbåren smitte, sier Styrmo. Hun utelukker ikke at sykdomsutbruddet kan skyldes et virus, som også kan smitte gjennom mat.

- Men har man veldig god hygiene, skal ikke slik smitte skje, sier Styrmo.

Vasket ned kjøkkenet

Allerede natt til søndag ble kjøkkenet på hotellet vasket ned. Ledelsen ved hotellet hadde da ingen forklaring på hvor smitten kom fra, men også de jobbet med å kartlegge omfanget av sykdommen, samt hva de smittede hadde spist.

- Dersom vi har gjort noe feil, så skal vi selvfølgelig gi kompensasjon for det, sier hotelldirektør Rajko Mink på spørsmål om hvordan de stiller seg til det mulige erstatningskravet fra diabetesforbundet.