Diabetikere får penger etter magesjau - vil ikke tilbake

Av Kathrine Hammerstad 08.10.2008 kl. 16:42 Kilde: VG NETT

(VG Nett) Norges Diabetesforbund får penger fra Choice-kjeden etter viruset som slo ut 200 gjester på Gardermoen, og forbundet fortsetter samarbeidet. Men Marion Bjørgan vil ikke tilbake til hotellet.

RAMMET: Svein Jensen, Ronni Reitan og Marion Bjørgan fikk en lite hyggelig avslutning på Diabetesforbundets sekstiårsjubileum. Foto: Frode Hansen
RAMMET: Svein Jensen, Ronni Reitan og Marion Bjørgan fikk en lite hyggelig avslutning på Diabetesforbundets sekstiårsjubileum. Foto: Frode Hansen

I dag hadde representanter for Choice-kjeden møte med ledelsen i Diabetesforbundet for å komme til enighet etter magesjau-skandalen. Over 200 gjester ved Clarion Hotel Oslo Airport ble akutt magesyke under festmiddagen til Diabetesforbundet, som ble arrangert på hotellet.

Forbundet har tidligere varslet at man ville vurdere å gå til sak mot hotellkjeden, men under dagens møte ble alle stridigheter begravet. Choice-kjeden betaler en erstatningssum til Diabetesforbundet, som på sin side lover å fortsette samarbeidet. Under møtet ble det klart at også neste års landsmøte skal holdes på et av Choice Skandinavias hoteller.

Les også:Vil kreve penger av hotellet etter matskandale

Summen er imidlertid en hemmelighet som ingen av partene vil avsløre.

Dekker utgifter

Det har ikke lyktes VG Nett å komme i kontakt med ledelsen i forbundet, men på sine hjemmesider skriver man at beløpet er stort nok til å dekke kostnadene i forbindelse med konferansen og jubileumsfesten på hotellet.

- Det viktigste, og det positive, er at lokalforeningene og fylkeslagene får refundert i hvert fall det aller meste av deltakeravgiften. Og vi får ikke noen regning fra hotellet, sier generalsekretær Bjørnar Allgot til Diabetes.

Artikkelen fortsetter under bildet.

GOD STEMNING: Festmiddagen til Diabetesforbundet lørdag skled ut da stadig flere gjester ble syke. Trolig er de smittet gjennom mat mandag morgen eller formiddag. Foto: Diabetesforbundet


Det er på det rene at det var noroviruset som slo ut hotellgjestene. Det smitter gjennom vann, mat og smittede personer, men smittekilden er og blir et mysterium. Likevel valgte altså hotellet å punge ut for diabetikerne.

Les også:Kartlegger alle måltider etter matforgiftning

- Til tross for at smittekilden ikke er funnet mener vi likevel det er riktig å ta ansvar og kompensere Norges Diabetesforbund som ble hardest rammet. Gjestene våre fikk ikke den opplevelsen de kom for. Uansett hva som er skyld i dette blir det riktig at vi kompenserer, sier administrerende direktør for Clarion hotel Oslo Airport, Rajko Mink, til VG Nett.

Han legger til at hotellet har lært mye av mageepidemien, men at det er vanskelig å gjøre forebyggende tiltak så lenge man ikke vet hva som er årsaken.

- Vi har lært mye om krisehåndtering, og gjennomgått rutinene våre. Alle er litt mer på vakt nå, sier Rajko.

- Vil ikke utsette meg for det igjen

Det beroliger ikke Marion Bjørgan (21). Hun er en av de mange diabetikerne som ble fullstendig slått ut av viruset. Hun var livredd mens det verste sto på.

Les også:Diabetiker fryktet for sitt ufødte barn under sykdomsutbruddet

- Jeg kommer nok ikke til å bli med på neste feiring. Ikke hvis de bruker det hotellet, og kanskje heller ikke om de bruker noen av de andre hotellene i den kjeden. Jeg ble veldig utrygg av dette og vil ikke utsette meg for en slik opplevelse igjen, sier hun til VG Nett.

Hun understreker at så lenge smittekilden ikke er funnet, kan hun ikke legge skylden på hotellet.

- Det har mye å si at de finner smittekilden, sier hun.

Nå er hun omsider frisk igjen, men tiden etter hun ble smittet og frem til friskmelding har vært alt annet enn lett. Forrige uke var hun i London. Det angret hun på, for den turen fikk hun fint lite ut av.

- Jeg har aldri hatt så mye problemer med min diabetes som etter at jeg ble syk nå. Spesielt har jeg merket det på blodsukkeret. Jeg har vært oppe hver halvtime hver natt for å måle blodsukkeret, og hadde ikke reist til London om jeg visste det skulle bli så ille, sier hun.