Over 170 syke etter hotellsmitten på Gardermoen

GOD STEMNING: Festmiddagen til diabetesforbundet lørdag skled ut da stadig flere gjester ble syke. Trolig er de smittet gjennom mat mandag morgen eller formiddag. Foto: Diabetesforbundet
GOD STEMNING: Festmiddagen til diabetesforbundet lørdag skled ut da stadig flere gjester ble syke. Trolig er de smittet gjennom mat mandag morgen eller formiddag. Foto: Diabetesforbundet

30.09.2008 kl. 13:11 Kilde: © NTB

Over 170 personer er rammet av oppkast og diaré etter sykdomsutbruddet på Clarion Hotel Gardermoen i helgen.

- Vi får stadig melding om at flere og flere blir syke, sier seksjonsleder Kristin Styrmo i Mattilsynets distriktsavdeling på Romerike til NTB.

Flesteparten av de syke er diabetikere som spiste lunsj på hotellet lørdag, men også 20 hotellansatte og minst 10 andre hotellgjester er syke, melder NRK.

LES OGSÅ: Vil kreve penger av hotellet etter matskandale

Ukjent årsak

To av de sju eldre diabetikerne som deltok og som har hatt sykdommen i over 60 år, slapp heller ikke unna og er nå lagt inn på sykehus. Dermed har antall syke tilknyttet konferansen kommet opp i 141.

- Vi vet ennå ikke med sikkerhet hva årsaken til sykdommen er, men mest sannsynlig er det matbåren smitte fordi det har spredd seg så fort. Det kan imidlertid ta flere dager før sykdommen slår ut, og det er trolig derfor vi fremdeles får inn meldinger om personer som har blitt rammet, sier generalsekretær Bjørnar Allgot i Diabetesforbundet.

Mandag ble det besluttet å stenge hotellet i to døgn. Resultater av avføringsprøver er ventet i løpet av tirsdagen, og prøvene kan gi svar på hvorfor hotellgjestene har blitt syke. Å finne smittekilden vil imidlertid ta flere uker.

Bestilt igjen

Bjørnar Allgot gjorde det tidlig klart at forbundet vil rette erstatningskrav mot hotellet både for de helsemessige og de økonomiske konsekvensene for hver enkelt deltaker og for organisasjonen.

Diabetesforbundet hadde opprinnelig bestilt Clarion Hotel Oslo Airport også når neste års landsmøte skal avholdes:

- Vi ser an situasjonen i forhold til det, sier generalsekretæren.