Diaresyke kjøkkenansatte gikk på jobb

Vasket hendene sine dårlig - og over 200 gjester ble syke ved Clarion hotell, Gardermoen.

Rundt 100 diabetikere på jubileumskonferanse og omtrent like mange andre gjester ble smittet av norovirus på Clarion Gardermoen hotell den siste helgen i september.

Utbruddet skyldtes at smitten ble spredd via syke kjøkkenansatte som vasket hendene for dårlig, konkluderer Mattilsynet, kommunelegen og Folkehelsa i en felles rapport.


Intervjuer

Mattilsynet har intervjuet kjøkkenpersonalet, og det viser seg at noen fra personalet gikk på jobb med symptomer som diaré og oppkast over flere dager både i og før helgen utbruddet fant sted.


Noen av dem kom også tilbake på jobb på kjøkkenet litt for raskt etter at de var symptomfrie.


Inspeksjonene har dessuten avdekket at «hotellet har forbedringspotensial når det gjelder både rengjøring av berøringspunkter som dørhåndtak og lysbrytere, samt generelt rutiner rundt håndhygiene og hanskebruk», slår Mattilsynet fast.


Flere retter

Seksjonsleder Kristin Styrmo i Mattilsynet sier at det er svært sannsynlig at smitten opprinnelig ble overført gjennom mat, fordi mange av gjestene ble syke over et kort tidsrom.


- Dette tyder på at det opprinnelig har vært en felles kilde til smitte. De som ble syke senere, kan ha blitt smittet via kontakt- og eller dråpesmitte. Det har vært svikt i rutinene med at syke personer ikke skal arbeide med mat, sier Styrmo.


At utbruddet ikke kan knyttes til én bestemt matrett, utelukker ikke matbåren smitte. Tvert om kan smittestoffet ha vært til stede i flere retter og ved flere måltider.

(NTB)