Pasientflyet for dyrt
Arne Karlsnes var med pasientflyet fra Trondheim til Vigra mandag ettermiddag, og mener tilbudet er glimrende. Fredag er det imidlertid slutt.

Kilde Sunnmørsposten avis

Skrevet av: Inger Otterlei/Ståle Wattø (tirsdag, 26.februar 2008 08:00)

- Hadde Helitrans kommet med et utrolig billig tilbud, ville vi ha kunnet svelge sikkerhetsutspillet fra Avinor.Det bekrefter leder for kjørekontoret i Helse Sunnmøre, Dagfinn Tynes.

Kjørekontoret er i full gang med å gi rundt 150 passasjerer beskjed om at de likevel ikke skal reise med helseflyet, og at de må forberede seg på at turen går med vanlig rutefly og alt det medfører når det gjelder bagasje og sikkerhetskontroll.

Avinor avgjør
Han sier også at hvis Avinor hadde gått tilbake til den gamle ordningen, kan helseforetaket fortsette med pasientfly.
- Hvis Avinor reverserer, vil vi komme til å akseptere avtalen med Helitrans, sier han til Sunnmørsposten. Verken Helitrans eller Helse Sunnmøre utelukker muligheten for at en på et senere tidspunkt kan komme til en avtale. Men så langt er det ingen ting som tyder på at Avinor er villig til å fire på kravene om sikkerhetskontroll også av pasientene som reiser med helseflyet.

Værnes bestemmer
På Vigra mente Avinor at passasjerene på helseflyet kunne unngå den ordinære sikkerhetskontrollen i og med at pasientene ble behandlet på en spesiell måte.
- Men når Avinor på Værnes valgte å kutte ut ordningen, valgte vi å gjøre det samme. Værnes er toneangivende i denne saken. De har den største og mest kompliserte flyplassen, påpeker lufthavnsjefen på Vigra, Tor Hånde. På Værnes sier lufthavnsjef Lasse Bardal at Avinor forandret mening omkring sikkerhetsklareringen av passasjerene med helseflyet etter at Norsk Flygerforbund reiste spørsmål omkring dette. Dette på bakgrunn av at media hadde påpekt at helseflyet gikk uten sikkerhetskontroll. Det var for så vidt ingen hemmelighet. Men det førte til at Avinor forandret mening og ikke lenger var villig til å videreføre eksisterende ordning. - Det kan være lukket transport inn og ut av flyplassen, men da skal verken fly eller passasjerer blandes med andre. Vi så nærmere på ordningen med helseflyet. Hele hensikten var at folk som var sjuke skulle slippe belastningen med passasjerkontroll. Det blir noe helt annet når helseforetaket annonserer med at det er attraktivt å slippe sikkerhetskontrollen og dette blir benyttet av ansatte og pasienter som like gjerne kunne ta rutefly, påpeker Brandal.

Maxitaxi som før Løsningen som Avinor på Værnes har kommet fram til er at pasientene kjøres med maxitaxi til en port i flyplassbygningen der det foretas en egen sikkerhetskontroll for disse. Dette er atskilt fra resten av passasjertrafikken.

På Vigra er forholdene ikke de samme. Det betyr at pasientene må stille seg i kø for sikkerhetssjekk som alle andre pasienter. Men pasienttransporten til og fra Vigra blir som før med en egen pasientbuss. Folk vil fortsatt kunne bli plukket opp på Moa eller ved sjukehuset, eller rett ved døra, om det skulle la seg gjøre rent praktisk. I Helitrans AS sier avdelingsdirektør for flyavdelingen, Frode Arntsen, at de hadde ønske om å fortsette. Han medgir at prisen de presenterte for Helse Sunnmøre var noe høyere enn den opprinnelige avtalen. - Hvilke konsekvenser manglende avtale med Helse Sunnmøre får for Helitrans, er for tidlig å si noe om. Nå jobber vi intenst med å finne andre som har bruk for oss. Det er stor etterspørsel i markedet, sier Frode Arntsen.