Aadak

tromsø 2014

 

4 første forventningsfulle og reiseglade medlemmer av Ålesund Døves Aktivitetsklubb reiste torsdagskveld med fly fra Vigra med 2 timers forsinkelse pga snøkaoset i Oslo og dermed rakk de ikke Tromsøflyet samme kveld fra Oslo. De fire fikk busstransport og middag samt overnatting på hotellet i nærheten av flyplassen. Før de dro fly om fredagsmorgenen. Og 4 andre dro fra Vigra med flybytte i Oslo og en steppet inn fra Oslo og reiste videre til Tromsø, nordens Paris. Til sammen var vi 9 medlemmer. Noen av oss traff faktisk de forsinkede fra kvelden før på gata før de første dro med fly opp til Tromsø og 2. gruppen reiste fra Oslo ca 1 og halv time senere.

Under flyturen fra Oslo til Tromsø i 2. gruppen hadde vi en glad og hyggelig flyvert som brukte tegnspråk med litt hjelp av oss og døvetolkene. Han spanderte en sjokoladebit til alle som vil ha etter å ha brukt tegnspråket for sjokolade. J

Vel framme i Tromsø møtte vi kulde og skyfri himmel. Det lovet godt for havfiske og snøscootersafari. Vi leide en bil og en bil til som en døv venn Tommy Årnes fra Tromsø kjørte med. Litt over en halv time ankom vi til Kvaløya der vi hadde leid rorbua. Og vi hadde i løpet av helga felles frokost og middag om kveldene. 3 av medlemmene og 1 lokalkjent var på båttur for å prøve fiskelykke uten hell. Men det ble en fin tur uansett til tross for kulda. Noen av oss dro til Tromsø sentrum for å se litt rundt og spise litt. Og det ble pizzafest på fredagskveld på hytta for alle + noen andre inviterte lokale døve.

 

Lørdagsmorgen var det hovedmålet snøscootersafari dro vi alle til Tromsø sentrum for å ta buss som tok oss med til Tamokdalen ved Lyngseidet ca halvannen time fra Tromsø. Der møtte vi vår egen guide som het Tor som geleidet oss inn i et fyrvarmet hus for å motta heldress, støvler, hodeplagg og hjelm samt votter. En liten instruksjon om hvordan bruke snøscooter før vi dro sammen vi 12 døve (3 av døve fra Tromsø) + 2 døvetolker. 6 av døve var det for aller første gang med å kjøre snøscootere. Vi dro noen kilometer før vi byttet plass. Altså var vi 2 og 2 på snøscootere. Til sammen reiste vi 3 mil på turen i forskjellige terrenger. Vi stoppet på en lengre pause der vi fikk prøve å ta fartstest. Altså kjøre så forteste vi kan på et flatt og langt terreng. Noen kjørte i over 100 km i timen. Fantastisk opplevelse. Noen kjørte opp og ned i bratt terreng også. Der vi var var det ikke langt til 3 riksgrenser ca 1,5 mil unna. Og Sverige var ikke langt unna heller.

 

Vi kunne skimte sola på fjellene og solfesten var 3 dager senere i Tromsø. På returen kjørte vi en annen vei på en litt skråere terreng og ned til lavvoo der vi fikk spise varm fiskesuppe og drakk varm te til. Og gode lefse til desser. Og gruppebilde måtte taes før vi fortsatte turen til parkeringen. Vel framme og alle var fornøyde etter en fantastisk dag. Reinsdyrene stod der en plass hvor noen hilste på før vi tok bussen tilbake til Tromsø. Velfortjent pause dro vi alle til Rorbua en kjent pub i Tromsø hvor alle tok et glass kald en. Og dro tilbake til hyttene og hadde rekefesten om kvelden med døve fra Tromsø bl a var nestleder av Tromsø Døveforening, Lin som holdt en fin tale og takket for samarbeid. Vi kunne om kveldene se litt av nordlyset men det var lite pga fullmåne. Men for et fantastisk lys det var uansett om morgenen og om kveldene i klart vær.

Ålesund Døves Aktivitetsklubben takker Tromsø Døveforening ved leder Marina Mehlum og Tommy Årnes for kjøring og mye mer + for samarbeid for å kunne satse på en helgetur sammen, særlig til snøscootersafari. Det frister til gjentakelse til en annen tur. Svalbard neste? J

 

Skrevet av Kirsti Fylling

Fotobilder del 1 HER

Fotobilder del 2 HER

Fotobilder del 3 HER

Videofilmer       HER